Ukraine – skueplads for en blodig frihedskamp.

Vi har siden 24. februar 2022 været vidne til ukrainernes kamp for deres land, deres nationalstat, det at kunne leve frit og trygt. Vi er vidne til en meget stærk nationalfølelse og stolthed blandt ukrainerne, en villighed til at betale den højeste pris i forsvaret for deres land og deres frihed.

Krigen i Ukraine – handler om langt mere end Ukraine og Europa og Ukraines orientering mod Vesten. Vi er vidne til begyndelsen til en markant ændring i den globale magtbalance og kimen til nye alliancer og dermed også potentielt nye konflikter.

Ukraine – en kompliceret historie, landet mellem øst og vest

Ukraines historie er kompliceret og landet har gennem århundreder været underlagt forskellige magtdannelsers kontrol af landet.

Politiken (Kongerækken Podcast – Politiken Historie) har lavet en længere serie af podcast (Ukraine som kastebold), hvor man giver en skildring af Ukraines og ukrainernes historie gennem mere end et årtusinde.

Fra arkæologiske fund ved vi, at Kyiv fandtes som by omkring år 600 og at flere forskellige stammer boede ved floden Dnjepr. Som stat eller rige kender vi først Ukraine i den sene vikingetid og tidlige middelalder.

Politikens podcast serie tager lytteren på en rejse op gennem historien og søger at tegne en rød tråd i de mange begivenheder og forskellige magtdannelser, der gennem tiden har dannet rammen for det Ukraine vi i dag kender.

I nyere tid er det først i 1991 at Ukraine bliver selvstændig – i kølvandet på August-kuppet i Moskva samme år og Sovjetunionens efterfølgende sammenbrud.

Tiden fra 1991 og frem til i dag har ikke lige frem været en dags på roser for ukrainerne og det er først med Den Orange Revolution i 2004 at forudsætningerne for det nuværende Ukraine for alvor begynder at manifestere sig.

DR LYD (Bakspejl) har under temaet ”Grænselandet” – lavet en serie på 4 postcast. Disse podcast giver et indblik i baggrunden for den nuværende krig i Ukraine, ligesom de bidrager med en indsigt til en forståelse af den kampvilje, som ukrainerne demonstrerer i deres kamp mod den russiske aggression og krig mod Ukraine.

Begge podcast-serier bidrager til at belyse vigtigheden af, at Ukraine forbliver en selvstændig nation, uafhængig af Rusland og befolkningen kan leve frit og i tryghed. Det har ikke kun betydning for ukrainerne at de kan leve frit og selvstændigt, men for hele Europa.

I forbindelse med de to podcast-serier kan det anbefales at lytte til en podcast fra Pilestræde – Berlingske PodcastJeg, Putin“, som er et interview der blev lavet med Samuel Rachlin få dage efter Ruslands angreb på Ukraine. Denne podcast sætter fokus på Vladimir Putin og hvad det er der driver ham i krigen mod Ukraine. Interviewet har reference til Samuel Rachlins bog af sammen navn (“Jeg, Putin”) fra 2014 og konfronterer samtidig os med de ubehagelige spørgsmål: Har vi i Vesten/Europa uopretteligt sovet i timen? Er vi stadig for naive i vores forståelse af krigens alvor og langsigtede konsekvenser?


DR Lyd Bakspejl Podcast:

🌐 Grænselandet 1:4 – Jord og blod (13. juni 2022 | 33 min.)
🌐 Grænselandet 2:4 – Den glemte landsby (20. juni 2022 | 24 min.)
🌐 Grænselandet 3:4 – Den Orange Revolution (27. juni 2022 | 33 min.)
🌐 Grænselandet 4:4 – Euromajdan (juli 2022 | 53 min.)

Kongerækken Podcast – Politiken Historie:

🌐 (1:8) Ukraine : Dele af Rusland blev i 300 år styret fra Kyiv (14. marts 2022 | 17 min.)
🌐 (2:8) Ukraine : Kosakkernes Ukraine bliver set som landets gyldne periode (16. marts 2022 | 18 min.)
🌐 (3:8) Ukraine : Det russiske kejserrige nedkæmpede ukrainsk kultur og sprog (20. marts 2022 | 15 min.)
🌐 (4:8) Ukraine : National helt straffet for at skrive på ukrainsk (23. marts 2022 | 17 min.)
🌐 (5:8) Ukraine : Ukraines korte liv som republik (27. marts 2022 | 17 min.)
🌐 (6:8) Ukraine : Under sovjettiden var ukrainerne gennem den ene katastrofe efter den anden (30. marts 2022 | 18 min.)
🌐 (7:8) Ukraine : Ukraines vej mod vest (3. april 2022 | 27 min.)
🌐 (8:8) Ukraine : Hvad nu, Ukraine? (6. april 2022 | 25 min.)

Pilestræde – Berlingske podcast

🌐 Jeg, Putin (28. februar 2022 | 19 min.)