Et nyt Sarajevo ?

Krigen i Ukraine handler om langt mere end “blot” en krig mellem Ukraine og Rusland.

Ukrainernes forsvar af deres land og forsvar mod Russisk herredømme handler langt mere end Ukraines og ukrainernes frihed og selvbestemmelse. Det handler også mere end blot fred og frihed i/for Europa.

For både Vesten og Rusland er der meget på spil, ikke kun i europæisk perspektiv, men også globalt set. Hvilken retning Ukraine orienterer sig har stor indflydelse på den globale magtbalance – og ikke mindst i hvor høj grad Vesten og resten af verden er og kan blive afhængige af Rusland og russiske interesser.

Som eksempel kan nævnes, at Ukraine står for 25% af den europæiske produktion af hvede. Rusland og Ukraine er blandt de 5 største producenter af den globale hvedeproduktion, hvor meget af denne hvede eksporteres til Afrika og Fjernøsten. Hvis begge landes produktion og eksport kommer under russisk kontrol vil de få betydning langt ud over, hvad man umiddelbart forestiller sig.

Af andre råvarer/produkter, hvor Ukraine har væsentlig betydning for Europa kan fx nævnes råjern, jern og stål, solsikkefrø, jernmalm, byg, majs, raps, samt ledninger og kabler.

Den 24. februar 2022 med Ruslands intervenering og den efterfølgende krig i Ukraine kan på mange måder blive 2022’s modstykke til mordet den 28. juni 1914 i Sarajevo og det efterfølgende udbrud af Den store Krig (1. verdenskrig) i 1914.

Hvad enten vi kan lide det eller ej, så er krigen i Ukraine ved at udvikle sig til to krige i én. Der er Ukraines kamp mod de russiske invasionsstyrker, Ukraines kamp for frihed og selvstændighed. Og så er der den del af krigen, som har udviklet sig til en stedfortræderkrig mellem Rusland og Europa/Vesten og de vestligt orienterede lande.

Det er den (globale) magtbalance der er i spil og derfor er vi også nødt til at se krigen i Ukraine i et nyt og større perspektiv. Det kan og vil få fatale følger, hvis vi ikke har mod og vilje til at kæmpe for de værdier, vores samfund er bygget på og det Europæiske hus og familie er formet af. Demokrati, frihed og selvstændighed kommer ikke af sig selv og er ikke gratis og har aldrig været det.

Hvis vi ikke har mod og vilje til at handle når situationen kræver det, kan afhængighed af russisk gas blive vores mindste problem.